Highland games

Prachtige kostuums, sterke mannen en veel sfeer in het schitterende Schotland, waar de oorsprong al in de 11e eeuw werd gelegd voor de huidige spelen.  Tijdens de jaarlijkse clanbijeenkomsten daagden de verschillende clans elkaar uit met diverse spelen. De huidige Highlandgames zijn een 19e eeuwse voortzetting van deze traditionele spelen. Tot de standaardactiviteiten horen: paalwerpen, steenwerpen, kogelslingeren, gewichtwerper en gewicht over de balk gooien. Daarnaast worden de spelen opgevrolijkt met touwtrekken, muziek en dans. Lokaal kan dit nog aangevuld worden met wedstrijden als b.v. fietsen en hardlopen, zoals dat in Helmsdale plaatsvindt.

Helmsdale 2017

SRV

De SRV, een voorloper van de huidige thuisbezorgdiensten. Gewoon een winkel die door de straat rijdt. In Best rijdt de ruim tachtigjarige SRV man Ad nog steeds. Praatje hier, praatje daar, kijken hoe het met iemand gaat, bestelling afgeven, enz. Naast winkel dus sociaal werker  in de buurt, zeker voor de ouderen. Net als Ad gaat de bus al heel wat jaren mee, maar is nog steeds een trouwe bondgenoot.

Naast de SRV wagen heeft Ad samen met zijn vrouw in het buitengebied een winkeltje. Vroeger ontmoetingspunt van de buurt, waar op zondag iedereen na de kerk een borreltje kwam drinken, in afwachting van de eigen ham die Ad’s snijmacine in plakken voor op brood werd gesneden.

Edelsmid

Edelsmid is een ambacht. Het vereist creativiteit, materiaalkennis en de vaardigheid om materiaal te bewerken tot een fraai sieraad. Fijn gereedschap als tangetjes, soldeerbout en apparaat om te kunnen polijsten, zodat het zilver of goud prachtig gaat glanzen, behoren tot het gereedschap van de edelsmid.

Uren gebogen achter een werktafel, wordt gewerkt aan de mooiste sieraden. Naar wens van de opdrachtgever worden ringen, arm- en halsbanden of oorbellen ontworpen.

Dementie, de passie blijft!

Een leven lang werken, zorgen, hobby, liefhebben.

De passie die mensen in hun leven hebben voor dingen die ze doen, verdwijnt niet zomaar als zich een ziektebeeld met dementie ontwikkelt. De passie voor muziek, verhalen, bloemen, koken, schilderen, dieren verzorgen, enz. blijft. Mensen zijn zelfs in staat nog nieuwe dingen op te pakken, die passen bij hun karakter, hun interesse en hun vaardigheden.

Deze passie laten we zien, in beeld en beeld. Een blik in het leven wat vooraf ging.

Menu